Slik snitter du roser

Roser er noe alle elsker å få. Roser formidler kjærlighet og omtanke, og de er også symbolet for skjønnhet og styrke. Våre dyktige florister forteller deg her hvordan du bør snitte roser og hva du bør gjøre for at rosene skal holde seg best mulig.

Før du snitter rosene

Fjern blader og torner

Før rosene snittes må du fjerne blader og torner nederst på stilken, da disse vil kunne gi mye bakterier i vannet. Bakterier vil redusere rosenes evne til å suge opp vann og næring og dermed redusere de rosenes levetid betydelig. En tommelfingerregel er at du på en rosebukett må fjerne minst 50% av bladene, samt alle torner som ville ha blitt stående under vann.

Skyll blomstervasen

Ikke bare er en blomstervase med hvitt belegg og støv på innsiden uverdig for den nydelige rosebuketten dere har fått i hus, det hvite belegget og støv er også «helsefarlig» for roser og snittblomster generelt. En god regel er derfor å vaske blomstervasen godt før man setter den bort for å fjerne det hvite belegget, og skyller blomstervasen godt før bruk for å fjerne støv som eventuelt har samlet seg.

Snitt rosene skrått

Løkblomster som tulipaner og ranunkler kan kuttes tvers over, mens roser og andre snittblomster må kuttes skrått. Grunnen til denne forskjellen er at løkblomster har stilker som enkelt suger opp vann, mens roser har vanskeligere for å suge opp vann og de trenger dermed en større snittflate for vannopptak. 

Snitt rosene lett skrått (ca. 2 cm) med en ren og skarp kniv, aller helst en snittekniv. Det er viktig at kniven er ren, ellers vil bakterier raskt spre seg i rosevasen og redusere rosenes evne til å suge opp vann, og dette vil være døden for de nydelige rosene. Unngå å bruke saks, da denne vil klemme og knuse rosestilken mer enn du snitter dem, og da er det ikke sikkert at de klarer å suge til seg alt vannet de trenger.

Sett rosene i kaldt vann og tilsett holdbarhetsmiddel

Så fort rosene er ferdig snittet må de settes i vann umiddelbart. Bruk kaldt vann (så kaldt vann du får ut av springen) og tilsett holdsbarhetsmiddelet. Bakterier utvikler seg nemlig raskere i varmt vann og holdbarhetsmiddelet fungerer dessuten best i kaldt vann. Det finnes noen som hevder at man skal bruke varmt vann, bl.a. fordi de mener at det vil gjøre at rosene springer ut, men vi anbefaler kaldt vann for at rosene skal springe best mulig ut og holde seg lengst mulig.

Etterfyll vann og holdbarhetsmiddel

En bukett med friske roser drikker mest vann de første dagene. Husk å etterfylle vann før det går tomt. Holdbarhetsmiddel skal også i vasen når du skifter eller etterfyller vann, så sørg å få med en ekstra pose etter to.

Andre rosetips

Roser varer gjerne lenger jo bedre du passer på. Her får du noen ekstra tips til hva du kan gjøre for å forlenge levetiden til rosene ytterligere.

Snitt rosene en gang til

Dersom en rose henger med hodet etter kort tid har ikke dette noe med alder å gjøre – den har rett og slett ikke klart å trekke til seg nok næring og vann. Snitt rosen en gang til og i de aller fleste tilfeller vil rosen komme seg etter noen timer. Hjelper ikke dette kan det hende at det er problemer med rosestilken. Forsøk å kutte rosen kortere.

Lagre rosene kjølig

Rosene vil holde seg lenger dersom du oppbevarer dem mørkt og på et kjølig sted (1 til 10 ºC). Oppbevaring i kjøleskap, kjølerom, kald kjeller/ kjellerbod eller utendørs er ideelt, så lenge det ikke er for kaldt.  Rosene skal så klart mesteparten av tiden stå fremme til skue og glede for dere, men vi anbefaler å sette den kjølig om natten eller når man er borte på f.eks. jobb for lengst mulig holdbarhet.

Liker du denne artikkelen? Del den med andre!

Del på Facebook
Del på Twitter
Send på e-post

Flere artikler med råd og tips du kanskje vil like

Inspirasjon til tekst på bryllupskort fra nettblomst.no
Inspirasjon

Bryllupskort: Inspirasjon til tekst

Skal du skrive en bryllupshilsen og usikker på hva du skal skrive på kortet? Det er ikke alltid lett å finne den perfekte kortteksten – vi hjelper deg gjerne litt på vei med tips og inspirasjon.

Les mer »

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å bedre din brukeropplevelse på siden vår. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.