6 tips til stell av snittblomster

Våre dyktige florister har samlet seks enkle tips for stell av snittblomster slik at du kan sikre lengst mulig levetid på blomsterbuketten.

Alle våre buketter kommer ferdig snittet og bladene og torner nederst på stilken fjernet (tips 3 og 4), men det er en rekke enkle knep du selv kan gjøre når du setter blomstene i vann hjemme (tips 1, 2, 5 og 6).

Tips 1: Ren vase

Det er viktig å bruke en ren blomstervase til å sette blomstene i. Når blomster står i vase dannes det nemlig raskt et bakteriebelegg  på innsiden av vasen, og bakterier reduserer blomstenes evne til opptak av vann og næring. Det er derfor viktig å rengjøre blomstervasen hver gang du bytter bukett i vasen. Bakteriebelegget kan ofte være vanskelig å få bort med bare såpe og vann. Vi anbefaler derfor at blomstervasen vaskes med klorin – bruk hansker og f.eks. en oppvaskbørste eller svamp. Du kan også fylle vasen med vann nesten til randen og tilsett litt klorin og la vasen står over natten. Skyll vasen godt etterpå. 

Tips 2: Bruk kaldt vann og husk holdbarhetsmiddelet

Fyll blomstervasen med kaldt vann (ca. 10 ºC ) og bland inn holdbarhetsmiddelet som du får med buketten. Tester har nemlig vist at snittblomster holder seg bedre dersom de settes i kaldt vann. Dette skyldes at bakterier og sopp vokser langt bedre i høy temperatur enn i lav. Holdbarhetsmiddelet som følger med buketten inneholder et bakteriehemmende stoff og hjelper til å holde bakterienivået nede.

Tips 3: Fjern blader og eventuelle torner

Fjern blader, og på roser også torner, nederst på stilken (de bladene og tornene som eventuelt ville ha kommet i kontakt med blomstervannet). Dette hindrer oppvekst av bakterier i vannet som vil redusere levetiden på snittblomstene.

Tips 4: Bruk blomsterkniv til å skjære et langt skrått snitt

Tilstrekkelig opptak av vann og næring er essensielt for lang levetid på snittblomster. Bruk en blomsterkniv til å skjære et langt skrått snitt nederst på stilken, dette hjelper blomsten med å trekke vann og næring fra blomstervannet. Har du ikke blomsterkniv kan du bruke en skarp kjøkkenkniv. 

Tips 5: Etterfyll vann og snitt blomstene på nytt

Etterfyll vann så ofte det trengs, og etter 3- 4 dager bør du bytte ut alt vannet og skjære stilkene på nytt. Da øker sjansen for at den holder dobbelt så lenge.

Tips 6: Lagre buketten kjølig

Blomsterbuketten vil holde seg vesentlig mye lenger dersom du oppbevarer den på et kjølig sted, f.eks. kjøleskap, kjølerom, kald kjeller/ kjellerbod. Blomsterbuketten skal så mesteparten av tiden stå fremme til skue og glede for dere, men vi anbefaler å sette den kjølig om natten eller når man er borte for lengst mulig holdbarhet.

Slik sikrer du lang levetid på snittblomstene

Nøkkelen til lang levetid på snittblomster er altså å sikre at blomstene tar opp rikelig med vann og næring gjennom å minimere oppveksten av bakterier. Dette kan du enkelt gjøre ved å benytte en ren blomstervase (tips 1), bruke kaldt vann og holdbarhetsmiddelet som følger med buketten (tips 2), fjerne blader og eventuelle torner nederst på stilken som ville ha kommet i kontakt med blomstervannet (tips 3), snitte blomstene med et langt skrått snitt (tips 4), etterfylle vann (tips 5) og lagre buketten kjølig når den ikke er til skue (tips 6).

Lykke til!

Liker du denne artikkelen? Del den med andre!

Del på Facebook
Del på Twitter
Send på e-post

Flere artikler med råd og tips du kanskje vil like

Slik snitter du blomster - tips fra nettblomst.no
Blomsterpleie

Slik snitter du roser

Roser er noe alle elsker å få. Roser formidler kjærlighet og omtanke, og de er også symbolet for skjønnhet og styrke. Våre dyktige florister forteller deg her hvordan du bør snitte roser og hva du bør gjøre for at rosene skal holde seg best mulig.

Les mer »
Inspirasjon til tekst på bryllupskort fra nettblomst.no
Inspirasjon

Bryllupskort: Inspirasjon til tekst

Skal du skrive en bryllupshilsen og usikker på hva du skal skrive på kortet? Det er ikke alltid lett å finne den perfekte kortteksten – vi hjelper deg gjerne litt på vei med tips og inspirasjon.

Les mer »

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å bedre din brukeropplevelse på siden vår. Ved å fortsette å bruke vårt nettsted samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.